L’Institut d’Estudis Socials de la Garrotxa, IDESGA, és una associació sense ànim de lucre que es va fundar el desembre de 1999 a la ciutat d’Olot. Actualment, està formada per una desena de llicenciats i doctors en Ciències Polítiques i Sociologia nascuts o residents a la Garrotxa que compten amb el suport de diverses administracions públiques i privades per poder tirar endavant els fins de l’associació.
Els objectius de l’Institut són, fonamentalment, dos:
1) Organitzar conferències, debats i xerrades d’interès polític i social oberts a tota la gent de la ciutat d’Olot i de la comarca. Durant cada curs es realitzen entre tres i quatre conferències a càrrec de diferents professors i professores de les universitats catalanes, d’intel·lectuals lligats a diversos àmbits culturals i de professionals i tècnics diversos. És important ressaltar que algunes d’aquestes xerrades es programen conjuntament amb d’altres entitats de la ciutat per tal, entre d’altres qüestions, de crear una xarxa social que contribueixi a dinamitzar la vida cultural de la ciutat.
2) Fer recerca aplicada d’àmbit comarcal. Fins el dia d’avui s’han realitzat vàries recerques -per encàrrec del Consell Comarcal de la Garrotxa, de l’Ajuntament d’Olot, del Museu Comarcal o d’altres associacions sense ànim de lucre- l’objectiu de les quals ha estat fer una diagnosi acurada de diferentes realitats socials de la comarca (joves, dona, immigració, mercat de treball, etc). Algunes d’aquestes recerques es poden consultar íntegrament en l’apartat d’estudis d’aquest mateix espai web.
Els membres d’Idesga valoren de forma molt positiva la tasca investigadora que han portat fins avui per, fonamentalment, haver creat una dinàmica de treball pròpia que es fonamenta en els principis següents: 1) la realitat s’estudia a partir de la veu directa dels protagonistes, 2) la realitat s’observa des d’una perspectiva que combina tècniques qualitatives i quantitatives i 3) la informació s’analitza en equip i qualsevol afirmació és sotmesa a la crítica severa per part de tots els membres de l’equip investigador.
Diversos mitjans de comunicació així com persones lligades a diferents serveis tècnics han destacat com un fet positiu que les recerques d’Idesga siguin realitzades per persones que pertanyen a la comarca i d’altra banda, que aportin propostes de millora i de canvi orientades a superar la realitat actual.